Despre noi



Apicultura pentru mine a fost şi este încă un hoby, dar este în acelaşi timp şi afacere. Practic apicultura la nivel profesionist, dar într-un stil clasic. Consider ca nu tot ce este nou apărut în apicultură, este şi bun pentru albine!
Am început activitatea în apicultură în satul Bădislava, un sat izolat, departe de căile de acces şi civilizaţie. Baza materială a fost constituită în acel moment din două roiuri. În anii ce au urmat am investit timp, muncă, bani şi foarte multă pasiune. Odată cu trecerea timpului am acumulat experienţă şi am dobândit  importante cunoştințe în domeniul apicol. În primii ani  doar am investit, fără a avea pretenţia să recuperez investiţia, şi mai apoi  odată cu trecerea anilor  am reuşit ca dintr-o  pasiune să fac o afacere.  În decursul timpului m-am confruntat  cu multe probleme şi nu de puţine ori am fost pus în situaţii dificile.
Am facut nenumarate  studii, experimente şi observaţii, şi cu toate acestea micuţa şi simpatica albină continuă să rămână un izvor nesecat de surprize.
Nivelul de cunoştințe acumulat îmi permite să am realizări importante în domeniul apicol, dar cu cât studiez mai mult, cu atât îmi  dau seama cât de puţin cunosc.
Nu mă consider îndreptaţit să dau sfaturi, nu îndemn pe nimeni să-mi urmeze exemplul, nu vreau să  conving pe nimeni să mă creadă pe cuvânt.

Ferma apicolă Bădislava, îşi desfăşoară activitatea în comuna Tigveni Judeţul Argeş. Este structurată pe doua direcții:

  • Producţia de produse apicole clasice (miere ceară propolis),
  • Producere de material biologic  (mătci selecţionate şi împerecheate).
Baza materială a exploataţiei este împărţita în trei sectoare (stupini).
un sector a 50 familii, folosite ca stupină de multiplicare (stupina Tigveni),
un sector a 50 familii de albine, folosite ca stupină test (stupina Bădislava),
un sector a 80 familii de albine exploatate în sistem pastoral (stupină pavilion)
Baza genetică este constituită din 5 (cinci) familii recordiste, care sunt înlocuite anual. În fiecare an se fac experimente şi obsevaţii ce au ca obiectiv obţinerea de material biologic  cu însuşiri deosebite.Tehnologia  proprie  folosită pentru obţinerea de mătci împerecheate, presupune folosirea a 4 unităţi startare permanentă, 5 familii donatoare, 24 familii finisoare şi un numar de 21 familii pentru recoltarea de material biologic necesar menţinerii unitaţilor de startare şi producerea de trântori în vederea fecundării. Fecundarea se realizează în 600 micronuclee model propriu.
Mătcile nefecundate sunt obţinute prin  trasvazarea larvelor (mutarea larvelor dintr-o celulă în altă celulă) în botci artificiale din ceară naturală, startare urmată de creştere în familii doici. Capacitatea de producţie este de 150 mătci fecundate pe săptămână. 

În activitatea pe care noi o prestăm, avem ca obiectiv principal creşterea mătcilor, şi totodată urmarim obţinerea de material biologic de calitate. În toată această activitate este necesar un procedeu laborios care implică elemente de specialitate, astfel încât rezultatul să fie unul de nivel profesional.
Pe termen lung ne propunem să înbunătățim continuu calitatea materialului genetic din pepiniera de producere a mătcilor, printr-o muncă organizată si continuă de selecție.

2 comentarii:

  1. Bună dimineața! Aș dori și eu trei regine pentru sfârșitul săptămânii viitoare, dacă se poate?

    RăspundețiȘtergere
  2. Se poate, prin curier sau cu ridicare personală. Detalii la 0763681149.
    Cu respect Dumitru Nitu!

    RăspundețiȘtergere